Legea nr. 60/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 296 din 17 aprilie și a intrat în vigoare pe 20 aprilie 2019 . Actul normativ ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie, însă nu și-a terminat parcursul legislativ până la respectiva dată.
Astfel, actul normativ apare ca urmare a obligației statelor membre UE de a implementa în legislația locală o directiva europeana din 2016.
Prevederile Legii nr. 60/2019 vizează toate companiile care utilizează cupoane valorice, cu precădere lanțurile de magazine, producătorii, prestatorii de servicii, precum și firmele care emit sau intermediază cumpărarea sau vânzarea acestora.
Sumarizăm mai jos principalele puncte de atenție în cazul transferului/valorificării cupoanelor valorice.
Este definită noțiunea de cupon valoric, astfel: ” cupon valoric înseamnă un instrument care presupune obligația de a-l accepta drept contrapartidă sau drept o parte din contrapartida unei livrări de bunuri sau prestări de servicii și care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a identităților potențialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul în sine, fie în cadrul documentației aferente, inclusiv în cadrul termenilor și condițiilor de utilizare a instrumentului „.
Se diferențiază două tipuri de cupoane valorice:
❖ cu utilizare unică – cele care se referă la o achiziție specifică de bunuri/servicii, pentru care locul livrării bunului si/sau al prestării de servicii și TVA datorată sunt cunoscute la momentul emiterii cuponului;
❖ cu utilizare multiplă – altele decât cele cu utilizare unică.
O noutate este reprezentată de indicarea pe cuponul valoric sau în cadrul documentației aferente a denumirii bunurilor sau serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a denumirii potențialilor furnizori sau prestatori.
Sunt aduse clarificări în modul de taxare al transferului cupoanelor valorice , în predarea bunurilor sau prestarea serviciilor în schimbul cuponului. De asemenea, modificările vizează și baza de impozitare aferentă bunurilor sau serviciilor pentru care s-a utilizat cuponul valoric , astfel:
❖ fiecare transfer de cupoane valorice cu utilizare unică este asimilat cu o livrare de bunuri sau cu o prestare de servicii și este supus TVA;
❖ predarea bunurilor sau prestarea serviciilor în schimbul cuponului cu utilizare unică nu este o operațiune separată în sfera TVA;
❖ dacă valoarea cuponului nu acoperă integral contrapartida cerută pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, se consideră că are loc o tranzacție separată;
❖ predarea bunurilor sau prestarea serviciilor în schimbul cuponului cu utilizare multiplă este o operațiune în sfera TVA, în timp ce orice alte transferuri anterioare sunt în afara sferei TVA;
❖ valoarea înscrisă pe un cupon valoric cu utilizare multiplă și acceptată drept contrapartidă pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se consideră că este o valoare brută, ce include și TVA.
Alte modificări vizează situațiile în care sunt implicați și intermediari pe lanțul de transfer al cupoanelor.
Astfel, în cazul în care transferul unui cupon valoric cu utilizare unică este realizat de un intermediar (persoană impozabilă care acționează în numele altei persoane impozabile) respectivul transfer se consideră a fi livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor la care se referă cuponul valoric, efectuată de persoana impozabilă în numele căreia acționează intermediarul.
Prevederile referitoare la cupoanele valorice se aplică numai cupoanelor emise după data intrării în vigoare a Legii nr. 60/2019, respectiv 20 aprilie 2019.