Va propunem parcurgerea articolului nostru cu referire la acordarea de dividende, avand in vedere importanta accesului la fonduri in limitele permise de legislatie.

Situația cea mai cunoscuta referitoare la distribuirea dividendelor către asociații/acționarii unei companii presupune realizarea acesteia după aprobarea situațiilor financiare anuale, proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat.

Documentul de baza este Hotararea  AGA care stabilește nivelul sumei propuse și repartizate drept dividende.

In practică, de cele mai multe ori, la societățile care au exercitiul financiar similar cu anul calendaristic, distribuirea dividendelor are loc  incepand cu luna martie a anului viitor încheierii anului financiar.

Legea nr. 163/2018, intrată în vigoare la 15 iulie 2018, dă posibilitatea societăților de a distribui și plăti dividende interimare către asociații/acționarii săi în limita profitului contabil net realizat trimestrial. Conditia este ca anterior, pierderile din trecut sa fie acoperite integral din profit.

Astfel, asociații/acționarii care doresc a intra în posesia drepturilor lor financiare mai devreme, pot beneficia de aceste prevederi legislative.

Acest lucru se realizează pe baza hotărârii AGA, luând în considerare rezultatul intermediar al societății. Pentru a putea fi distribuite și plătite dividendele interimare, societatea are obligația de a își întocmi situații financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților și de a pregăti dosarul de inventariere.

Un aspect important care trebuie retinut si aplicat este ca, daca societatea este  obligata la audit statutar, atunci si situatiile financiare interimare trebuie supuse auditului financiar inainte de distribuirea dividendelor.

Apare totuși posibilitatea ca la finalul anului să se constate că profitul  companiei este inferior nivelului dividendelor distribuite și plătite în cursul anului. În această situație, este important de știut că regularizarea sumelor trebuie să se realizeze după aprobarea situațiilor financiare anuale (anul viitor), iar acționarii/asociații sunt obligați ca în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale să restituie contravaloarea dividendelor repartizate și incasate în plus.

În cazul în care asociații/acționarii nu respectă termenul de 60 de zile, aceștia datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare calculată conform art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 13/2011, aprobată prin Legea nr. 43/2012, cu completările ulterioare, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acționarilor care a aprobat situațiile financiare aferente exercițiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare. Nivelul ratei dobânzii legale penalizatoare se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României (1,25% în prezent) plus 4 puncte procentuale.

Distribuirea dividendelor interimare poate fi privită ca un avantaj al asociatilor/actionarilor pentru accesul la fonduri in timpul anului atât timp cât rezultatul companiei poate fi estimat în mod realist. In caz contrar, returnarea sumelor poate genera un credit costisitor pentru asociati si un aspect de risc pentru guvernanta corporativa a entitatii.

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.