Conform Ordinului Nr. 10/2019 din 3 ianuarie 2019, entitatile mijlocii si mari, precum si societatile/companiile nationale, societatile cu capital integral sau majoritar de stat si regiile autonome, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale. 

De asemenea, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale si entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele criterii: 

  • totalul activelor: 16.000.000 de lei; 
  • cifra de afaceri neta: 32.000.000 de lei; 
  • numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50;

Obligatia de auditare intervine atunci cand entitatile enumerate anterior depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. 

Auditul financiar cuprinde atat auditul statutar, precum și activitatea efectuată în vederea exprimării unei opinii asupra situațiilor financiare sau a unor componente ale acestora, dar și exercitarea altor misiuni de asigurare și servicii profesionale potrivit standardelor internaționale de audit și altor reglementări în domeniu.

Auditul financiar se efectuează doar de către firmele de audit sau auditorii financiari membrii ai Camerei Auditorilor Financiari din România,  care sunt autorizați/autorizate în condițiile legii. 

Atat auditorii financiari cat și firmele de audit, în exercitarea profesiei, trebuie să fie independenti de firma auditata, sa fie obiectivi și să nu fie implicati în procesul decizional al entității auditate. 

Prin audit statutar se intelege auditul situațiilor financiare anuale individuale sau al situațiilor financiare anuale consolidate, efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit, in masura in care: 

a) este obligatoriu în temeiul dreptului Uniunii Europene sau al dreptului intern;

b) este efectuat în mod voluntar la entitățile mici, iar situațiile financiare auditate sunt publicate, împreună cu raportul de audit statutar, potrivit legii;

Conform Legii 162/2017 privind activitatea de audit statutar, entitățile ale căror situații financiare anuale sunt supuse auditului statutar au obligatia de a organiza si de a asigura exercitarea activității de audit intern. 

Auditul intern implica o evaluare obiectiva si independenta a unei entitati in vederea evaluarii riscurilor acesteia, a imbunatatirii operatiunilor, auditorii financiari sau firmele de audit propunand recomandari si masuri pentru a preveni riscurile identificate. 

Conform Legii Nr. 162/2017 din 6 iulie 2017 neefectuarea auditului intern de catre entitatile ale caror situații financiare sunt supuse auditului statutar, constituie contraventie si se sancționeaza cu amenda de la 50.000 la 100.000 lei. 

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.