Conform prevederilor Codului Muncii si ale Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, hărţuirea constă în orice tip de comportament care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.
In plus, Legea nr. 167/2020 defineste hărţuirea morală la locul de muncă, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:
a) conduită ostilă sau nedorită;
b) comentarii verbale;
c) acţiuni sau gesturi.
Angajatorul are obligaţia de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, prin implementarea de Politici interne si masuri antihartuire, inclusiv prin prevederi în regulamentul intern.
Eliminarea tuturor formelor de discriminare se realizează prin:
- prevenirea oricăror fapte de discriminare, prin aducerea la cunoștința salariaților a Politicii interne antihartuire, prin organizarea de campanii de informare si instruire, salariații fiind informați cel putin asupra urmatoarelor elemente :
– cadrul legal si definirea hartuirii la locul de munca
– responsabilitatile angajatilor si ale angajatorului
– masuri preventive
– modalitățile de raportare a unei astfel de situații
– modalitatile de solutionare
– sancţiuni disciplinare pentru angajaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă
- mediere prin soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor apărute în urma săvârşirii unor acte/fapte de discriminare;
- sancţionarea comportamentului discriminatoriu in conditiile Politici interne sau a regulamentului intern al angajatorului. Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravenţională sau penală a angajatului pentru faptele respective.
Angajatul, victimă a hărţuirii morale la locul de muncă, trebuie să dovedească elementele de fapt ale hărţuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, în condiţiile legii.
Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie daca aveti nevoie de asistenta in pregatirea Politici interne antihartuire.