Conform Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, persoana îndreptățită să beneficieze de concediul de acomodare este adoptatorul. Cu toate acestea, oricare dintre soții din familia adoptatoare, care obtin venituri impozabile, poate beneficia de acest concediu. În plus, acest drept se extinde nu doar la salariați, ci și la cei care obțin venituri din activități independente sau agricole.
Adoptatorul sau, opțional, unul dintre soții din familia adoptatoare, poate beneficia de un concediu de acomodare cu o durată de maximum doi ani, care include și perioada în care copilul este încredințat în vederea adopției, și de asemenea, beneficiaza de o indemnizație lunară care reprezintă 85% din media veniturilor nete obținute în ultimele 12 luni din cei doi ani anteriori emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției si care poate avea o valoare cuprinsa intre 2.033 lei și 8.500 lei (conform valoare ISR de 598 de lei în 2023).
In timpul concediului de acomodare, persoana îndreptățită poate fi în una dintre următoarele situații, fără a afecta plata indemnizației:
- Obține venituri conform prevederilor legale, contractului colectiv de muncă sau contractului individual de muncă, care nu provin din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
- Primesc indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de cuantumul acestora;
- Realizează venituri impozabile prin desfășurarea efectivă a unei activități, diferită de cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare, cu condiția ca nivelul venitului net să nu depășească 7.475 lei (valabil în 2023).
Angajatorii care refuza sa acorde concediul de acomodare, in conditiile de mai sus, pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.