Atragem atenția asupra următoarelor aspecte legate de obligativitatea angajatorilor de a asigura accesul salariaţilor la serviciul medical de medicină a muncii atât la angajare cât și anual.

Potrivit Codului Muncii,  Art. 186 – Angajatorii au obligaţia să asigure accesul salariaţilor la serviciul medical de medicină a muncii.

Angajarea unei persoane fără certificatul medical care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci, atrage nulitatea contractului individual de muncă.

Codul muncii specifică obligativitatea eliberării Fișei de aptitudini şi în următoarele situaţii:

„a) la reînceperea activităţii după o întrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de muncă având expunere la factori nocivi profesionali, şi de un an, în celelalte situaţii;

b) în cazul detaşării sau trecerii în alt loc de muncă ori în altă activitate, dacă se schimbă condiţiile de muncă;

c) la începerea misiunii, în cazul salariaţilor încadraţi cu contract de muncă temporară;

d) în cazul ucenicilor, practicanţilor, elevilor şi studenţilor, în situaţia în care urmează să fie instruiţi pe meserii şi profesii, precum şi în situaţia schimbării meseriei pe parcursul instruirii;

e) periodic, în cazul celor care lucrează în condiţii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii;

f) periodic, în cazul celor care desfăşoară activităţi cu risc de transmitere a unor boli şi care lucrează în sectorul alimentar, zootehnic, la instalaţiile de aprovizionare cu apă potabilă, în colectivităţi de copii, în unităţi sanitare, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii;

g) periodic, în cazul celor care lucrează în unităţi fără factori de risc, prin examene medicale diferenţiate în funcţie de vârstă, sex şi stare de sănătate, potrivit reglementărilor din contractele colective de muncă.”

Costurile aferente procesului de examinare medicala vor fi suportate integral de angajator.

În situația în care, angajatorul încadreaza în muncă persoane fără un examen medical în prealabil și fără avizul medicului de medicina muncii cu privire la capacitatea persoanei de a presta activitatea pentru care este angajat, pe lângă nulitatea contractului de muncă, aceștia pot fi sancționați contravențional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Frecvența examenului medical periodic este stabilită prin fișele intocmite de medicul specialist, data următorului examen medical fiind menționata în Fișa de aptitudini.

Citește și despre Evaluarea riscului de accident și îmbolnavire profesională

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.