Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 164/2022 apar urmatoarele modificari privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor:
- dacă, în aceeaşi lună, o persoană realizează venituri atât în ţară, cât şi în statele în care se aplică Regulamentul, fără suprapunerea perioadelor de activitate, se iau în calcul veniturile realizate în ambele ţări, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 12 alin. (2) din acelaşi regulament;
- cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 50% din indemnizaţia cuvenită, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Majorarea astfel calculată nu poate fi mai mică decât valoarea minimă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului;
- dacă ambii părinţi îndeplinesc cerinţele de acordare a concediului pentru creşterea copilului, prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, acesta se acordă astfel încât:
a) cel puţin 2 luni de concediu pentru creşterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept;
b) în situaţia în care părintele prevăzut la lit. a) nu solicită acordarea concediului pentru creşterea copilului pentru cel puţin 2 luni, deşi îndeplineşte cerinţele prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia
- in vederea solicitării concediului pentru creşterea copilului, salariatii au obligaţia să anunţe angajatorul, cu cel puţin 10 zile înainte de finalizarea concediului de maternitate sau, după caz, înainte de data estimată de începere a concediului pentru creşterea copilului, prin depunerea unei cereri în format letric sau electronic, în care să precizeze perioada preconizată a concediului pentru creşterea copilului.
- in cazul în care persoana îndreptăţită nu precizează în cererea de acordare a concediului perioada preconizată, angajatorul aprobă cererea pentru perioada maximă a concediului pentru creşterea copilului.
- indemnizaţia pentru creşterea copilului poate fi urmărită şi executată silit indiferent de natura creanţelor datorate de debitor, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie.
- in cazul persoanei îndreptăţite care are calitatea de salariat şi care se întoarce la activitatea profesională, aceasta are obligaţia de a anunţa, în scris, angajatorul cu cel puţin 30 de zile înainte intenţia de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.
Prevederile de mai sus vor intra în vigoare atunci când va fi publicata și hotărârea de Guvern prin care se vor modifica normele de aplicare.