În contextul schimbărilor legislative recente, se aduc modificări semnificative privind impozitului pe venit si contributiilor asigurarilor sociale si de sanatate. 

În continuare, vom detalia principalele modificări și implicații ale acestora. 

I. Sprijin pentru educatia timpurie

Angajatorii pot suporta cheltuielile pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, conform prevederilor legale și în limita stabilită de angajator, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. Contravaloarea acestor cheltuieli reprezinta venit neimpozabil pentru angajat si nu este inclusa nici in baza de calcul pentru plata contributiilor de asigurari sociale si asigurari de sanatate. 

În cazul în care angajatul suportă direct aceste costuri, angajatorul va acorda o sumă similară, respectând același plafon și bazându-se pe documentele justificative prezentate de angajat. Această sumă este acordată exclusiv unui singur părinte, la un singur angajator, prin depunerea unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui. În cazul în care angajatul are activitate la mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de plăți de la alt angajator. 

II. Bilete de valoare

Din luna ianuarie a anului 2024, valoarea tichetelor de masă va crește la 40 de lei. De asemenea, începând cu același an, tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță vor fi supuse suplimentar si  platii contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cuantum de 10%. Astfel, beneficiul net este diminuat de impozit pe venit si contributia la asigurarile sociale de sanatate 

III. Abonamentele pentru facilităţile sportive 

Incepand cu luna Ianuarie 2024 contravaloarea abonamentelpr pentru facilităţile sportive, suportare de angajator pentru angajatii proprii, oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, s-a modificat de la 400 de euro la echivalentului în lei a 100 euro anual pentru fiecare persoană. 

IV. Pensii

De la 1 ianuarie 2024, cota de contribuție la Pilonul II de pensii va înregistra o creștere cu un punct procentual, ajungând la 4,75%. În paralel, cota de contribuție la Pilonul I de pensii, care servește drept bază pentru determinarea pensiei publice, va înregistra o scădere la 20,25%. 

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.