1. Microintreprinderi:
  • Se modifica plafonul cifrei de afaceri pana la care o societate poate aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de la echivalentul in lei a 1.000.000 EUR, la echivalentul in lei a 500.000 EUR. Conditia privind acest plafon trebuie indeplinita la 31.12.2022 pentru anul 2023. Daca in cursul unui an fiscal o societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor va depasi plafonul cifrei de afaceri de 500.000 EUR, va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a depasit acest plafon.
  • Pot aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor societatile care realizeaza venituri, altele decat cele de consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.
  • Pentru a fi platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, o societate va trebui obligatoriu sa aiba minim un salariat cu norma intreaga de 8 ore sau mai multi salariati cu timp partial de lucru dar ale caror norme sa insumeze cel putin 8 ore. Astfel, se elimina cota de impozitare de 3% care se aplica in cazul microintreprinderilor care nu aveau salariati, ramanand doar cota de impozitare de 1%.
  • Impozitul pe veniturile microintreprinderilor va deveni optional, iar societatile nu mai pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul unui an fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator.
  • Un asociat/actionar poate detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.
  1. Impozitul pe dividende:

Se majoreaza de la 5% la 8% cota de impozit pe dividende platita de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, unui actionar/asociat/investitor persoana fizica romana si unui nerezident.

De asemenea, persoanele fizice care incaseaza dividende vor datora contributia la sanatate (CASS) dupa cum urmeaza:

  • O contributie de 10% aplicata la nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul in care veniturile nete realizate sunt cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara.
  • O contributie de 10% aplicata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul in care veniturile nete realizate sunt cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara.
  • O contributie de 10% aplicata la nivelul a 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul in care veniturile nete realizate sunt de peste 24 de salarii minime brute pe tara.

Pentru veniturile nete din dividende mai mici decat echivalentul a 6 salarii minime pe tara nu se datoreaza contributia la sanatate (CASS).

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.