Printr-o lege adoptata la sfârșitul anului 2021 (legea 315/29.12.2021) legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului a fost modificata cu privire la obligativitatea depunerii declarației privind beneficiarul/ii real/ii. Astfel, conform art. 56 din legea 129/2019 persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerțului depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat.
De asemenea, conform aceluiași articol, suplimentar faţă de obligaţia de mai sus, persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, care au în structura acţionariatului entităţi înmatriculate/înregistrate şi/sau care au sediul fiscal în jurisdicţii necooperante din punct de vedere fiscal şi/sau în jurisdicţii cu grad înalt de risc de spălare a banilor şi/sau de finanţare a terorismului şi/sau în jurisdicţii aflate sub monitorizarea organismelor internaţionale relevante, pentru risc de spălare a banilor/finanţare a terorismului, depun anual o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
Articolul 62, care prevedea obligatia persoanelor juridice înmatriculate în registrul comerţului, anterior datei de intrare în vigoare a legii 129/2019, de a depune declarația privind beneficiarul real în termen de 12 luni a fost abrogat de legea 315/29.12.2021, obligația fiind considerată îndeplinită pentru persoanele juridice care au depus cel puţin o declaraţie privind beneficiarul real ulterior datei de intrare în vigoare a legii 129/2019, respectiv dupa 21.07.2019.
Mai jos lista tarilor prevăzute de articolul 56 alin. (13) din legea 129/2019 pentru care exista obligativitatea anual a depunerii declarației privind beneficiarul real în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare.
- Lista jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal:
- Samoa Americană;
- Fiji;
- Guam;
- Palau;
- Panama;
- Samoa;
- Trinidad și Tobago;
- Insulele Virgine Americane;
- Vanuatu;
- Lista jurisdicțiilor cu grad înalt de risc de spălare a banilor şi/sau de finanțare a terorismului:
- Coreea de Nord;
- Iran
- Lista jurisdicțiilor aflate sub monitorizarea organismelor internaționale relevante, pentru risc de spălare a banilor/finanțare a terorismului:
- Albania
- Barbados
- Burkina Faso
- Cambodia
- Cayman Islands
- Haiti
- Jamaica
- Iordania
- Mali
- Malta
- Maroc
- Myanmar
- Nicaragua
- Pakistan
- Panama
- Filipine
- Senegal
- Sudanul de Sud
- Scria
- Turcia
- Uganda
- Emiratele Arabe Unite
- Yemen
Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice prevăzute la art. 56 a obligaţiei de depunere a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică oficiului registrului comerţului, în acesta fiind consemnat că nedepunerea declaraţiei atrage dizolvarea societăţii, în condiţiile art. 237 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În perioada 03.07.2020 – 30.04.2021 persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice (atunci când aceştia sunt singurii beneficiari reali) au fost exceptate de la obligația depunerii declarației privind beneficiarul real prevăzute la art. 56 în lipsa depunerii declaraţiei privind beneficiarul real, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului fiind obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor pe baza documentelor care însoţesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidenţelor deţinute în cazul societăţilor deja înmatriculate. Cu toate aceste este bine de verificat daca Registrul beneficiarilor reali ai societăților a fost actualizat din oficiu daca nu s-a efectuat nicio înregistrare în registrul comerțului în perioada 03.07.2020 – 30.04.2021, având în vedere cuantumul amenzii contravenționale pentru nedepunerea declarației privind beneficiarul real.