OUG 110/2021 publicata in Monitorul Oficial in 05 Octombrie 2021 prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a situațiilor extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Prevederile ordonanței  se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021-2022, fără a se include vacanţele.

(1) Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv, precum si pentru parintii care au in intretinere copii sau adulti cu handicap cuprinsi intr-o forma de invatamant, respectiv inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant preuniversitar, inclusiv de educatie timpurie anteprescolara, denumite in continuare unitati de invatamant.

Prevederile alin. (1) se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere sau, dupa caz, parintele care solicita acordarea de zile libere se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica in cazul in care unul dintre parintii definiti la art. 1 se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) este in concediu pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;

c) se afla in concediu de odihna/concediu fara plata;

d) are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Zilele libere platite se acorda la cererea parintelui care indeplineste conditiile prevazute la alin. 1, depusa la angajatorul acestuia. Zilele libere se acorda de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activitatilor didactice.

 

Cererea este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atesta calitatea de parinte, precum si, dupa caz, de urmatoarele documente:

 

  1. copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului ori adultului in varsta de pana la 26 de ani;
  2. copie a adeverintei eliberate de medicul de familie/medicul specialist

Angajatorul este obligat sa acorde zilele libere daca angajatul solicita acest drept in baza prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

 

Categoriile de unități pentru care prevederile legii 19/2020 se aplica doar cu acordul angajatorului :

  • unitățile sistemului energetic național
  • unitățile operative de la sectoarele nucleare
  • unitățile cu foc continuu
  • unitățile sanitare și de asistență socială
  • unitățile de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice
  • din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților
  • unitățile care asigura aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

Indemnizația pentru zilele libere

Indemnizația pentru fiecare zi liberă este de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Sumele pentru plata indemnizației se decontează din Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale numai pe perioada în care autoritățile competente decid închiderea unităților de învățămât.

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.