În vederea armonizării Directivei UE  nr. 1158 /2019 cu legislația romanească, în Monitorul Oficial Nr. 431 din data de 3 mai 2022 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2022 pentru completarea și modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați  și pentru modificarea art. 3 alin. (2^1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. 

Acest act normativ aduce completări legislative privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a parinților șîngrijitorilor și definește noi termeni: 

  • Prin “concediu de îngrijitor” se întelege un concediu pentru lucrători în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeaşi gospodărie ca lucrătorul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definită de fiecare stat membru; 

 

  • Prin sintagma “formule flexibile de lucru” se întelege posibilitatea lucrătorilor de a-și adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, a programelor de muncă flexibile sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru. 

 

De asemenea, se stabilește faptul că angajatorul nu va putea dispune concedierea salariatului pe durata în care: 

 – salariata/salariatul se află în concediul de îngrijitor; 

– salariata/salariatul și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru. 

Orice tratament mai puțin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că a solicitat sau a efectuat concediul pentru creșterea copiilor, concediul paternal, concediul de îngrijitor ori că și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare în sensul legii nr. 202/2022.  

Până la apariția acestor noi reglementări, acordarea unui program de lucru flexibil pentru salariat era o hotărâre unilaterală a angajatorilor, dar din acest moment angajatorii vor fi obligați să ia în considerare toate solicitările de acordare a unor formule flexibile de lucru și de a motiva orice refuz de acordare a acestora. 

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.