A. Legea nr. 89/2019, in vigoare incepand cu 6 Mai 2019, aduce urmatoarele modificari si completari la O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

1. Conform regulii generale, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Prin exceptie, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in acelasi cuantum cu cea primita pentru copilul anterior, in cazul in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului:

  • naste unul sau mai multi copii ori ajunge intr-o situatie cum ar fi adoptia/ plasamentul ori dobandeste statutul de tutore intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior,
  • din calculul indemnizatiei rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil.

2. In decursul perioadei in care salariatul/salariata se afla in concediul de crestere a copilului, acesta/aceasta poate obtine venituri suplimentare din munca efectiv prestata in aceasta perioada in suma maxima neta de 6.250 RON/an calendaristic.

3. Angajatorul are obligatia de a aproba solicitarea de concediu pentru cresterea copilului:

  • atat pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
  • cat si pentru perioada de cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului, care este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept (celalalt parinte).

Perioada de acordare a concediului pentru cresterea copilului se stabileste de comun acord cu angajatul.

4. Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu:

  • atat in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie;
  • cat si in cazul in care salariata/ salariatul este cealalta persoana care nu a solicitat acest drept (celalalt parinte), in perioada in care respectiva persoana beneficiaza de o perioada de cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului.

5. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, salariata/salariatul trebuie:

  • Sa obtina venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
  • Sa anunte, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte cu privire la intentia sa de a relua raportul de munca sau de serviciu.

Concret, fluxul de documente este urmatorul:

  • Salariata/salariatul va inainta angajatorului o cerere privind reluarea activitatii cu cel putin 30 de zile inainte de data reluarii activitatii;
  • Angajatorul va inregistra si va aproba aceasta cerere prin acordarea de numar si data de inregistrare;
  • Angajatorul va intocmi o decizie de incetare a suspendarii contractului de munca si de reluare a activitatii, in care se va face referire la cererea inaintata de salariata/salariat si inregistrata si aprobata de angajator;
  • Salariata/salariatul va depune la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC):
  1. Decizia de incetare a suspendarii contractului de munca si de reluare a activitatii si
  2. O copie a cererii de reluare a activitatii a salariatei/salariatului inregistrata si aprobata de angajator.

Este interzis angajatorului sa restrictioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de insertie, daca aceasta/acesta si-a indeplinit obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte cu privire la intentia sa de reluare a raportului de munca sau de serviciu.

B. Legea nr. 93/2019, in vigoare incepand cu 8 Mai 2019, pentru aprobarea O.U.G. nr. 96/2018 privind prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aduce urmatoarele modificari si completari si Legii 53/2003, republicata (Codul Muncii)

1. Ca regula generala, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Prin exceptie, avand in vedere ca vârsta-standard de pensionare este, în momentul de față, de 63 de ani pentru femei, contractul individual de munca existent poate inceta de drept la vârsta de 65 de ani in cazul salariatei care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice (fata de 60 de zile pana la 8 Mai 2019) anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

2. Salariatul poate fi menținut în aceeași funcție maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă, in baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea angajatorului.

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.