Prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, transportul internațional rutier de bunuri a fost adus în cadrul obligațiilor RO e-Transport. Această măsură extinde responsabilitățile nu doar asupra operațiunilor vamale de import-export, ci și asupra deplasărilor intracomunitare (achiziții și livrări intracomunitare).
Astfel, operatorii economici trebuie să respecte atât obligațiile existente privind e-Transportul pentru transportul intern al bunurilor cu risc fiscal ridicat, cât și noile obligații referitoare la transportul internațional rutier de bunuri.
Inițial, obiectivul obligațiilor RO e-Transport era monitorizarea transporturilor rutiere interne ale bunurilor cu risc fiscal ridicat, conform Ordinului ANAF nr. 802/2022.
De asemenea, obligația de a obține codul UIT este impusă și pentru transportul internațional rutier de bunuri și este atribuită următorilor operatori economici:
- destinatarului sau expeditorului înscrise în declarația vamală de import sau export, în cazul operațiunilor de import sau export;
- beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
- furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri;
- depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit.
Recenta legislație privind RO e-Transportul pentru transportul internațional rutier de bunuri nu restricționează aplicabilitatea acestor obligații la anumite categorii de bunuri și nici nu impune condiții cu privire la masa, valoarea sau greutatea lor, cum este cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat.
Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 prevede de asemenea obligația transportatorilor de a echipa vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații. Astfel, conducătorul mijlocului de transport trebuie să activeze dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național și să-l mențină funcțional până la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după ieșirea din teritoriul național.
Nerespectarea noilor obligații privind RO e-Transportul pentru transportul rutier internațional de bunuri poate atrage amenzi de până la 100.000 de lei și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate. Sancțiunile pentru nerespectarea noilor obligații privind transportul internațional rutier de bunuri vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.