Hartuirea la locul de munca – Obligatii angajator

Angajatorul are obligaţia de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, prin implementarea de Politici interne si masuri antihartuire, inclusiv prin prevederi în regulamentul intern.

Eliminarea tuturor formelor de discriminare se realizează prin:

  • prevenirea oricăror fapte de discriminare, prin aducerea la cunoștința salariaților a Politicii interne antihartuire, prin organizarea de campanii de informare si instruire, salariații fiind informați cel putin asupra urmatoarelor elemente :

– cadrul legal si definirea hartuirii la locul de munca

– responsabilitatile angajatilor si ale angajatorului

– masuri preventive

– modalitățile de raportare a unei astfel de situații

– modalitatile de solutionare

– sancţiuni disciplinare pentru angajaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă

  • mediere prin soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor apărute în urma săvârşirii unor acte/fapte de discriminare;
  • sancţionarea comportamentului discriminatoriu in conditiile Politicii interne sau a regulamentului intern al angajatorului. Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravenţională sau penală a angajatului pentru faptele respective.

Angajatul, victimă a hărţuirii morale la locul de muncă, trebuie să dovedească elementele de fapt ale hărţuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, în condiţiile legii.

Fisele de post si Regulamentul Intern

Angajatorii au obligatia de a intocmi fise de post pentru fiecare salariat si de a informa salariatii cu privire la atributiile postului.

De asemenea angajatorii au obligatia de a intocmi Regulamentul Intern si de a-l aduce la cunostinta angajatilor.

Negocierea contractului colectiv de munca

In orice unitate care are cel putin 10 salariati este obligatorie negocierea colectiva. Obligatia se refera insa doar la initierea negocierii colective, nu si la incheierea unui contract colectiv de munca.

In situatia in care nu se incheie contract colectiv de munca, apreciem ca initierea negocierii colective ar trebui reluata anual.

Echipa noastră de profesionişti vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări sau detalii suplimentare necesare în analiza Dumneavoastră. Informaţiile prezentate mai sus reprezintă doar un rezumat al aspectelor pe care le considerăm relevante în legislaţia publicată recent. Această informare legislativă nu este exhaustivă şi nu este destinată a fi utilizata drept consultanţă într-o anume chestiune dată. Invităm toti cititorii să ne contacteze pentru mai multe clarificări cu privire la orice aspect specific. Echipa Argus Audit şi asociaţii săi nu işi asumă răspunderea cu privire la acţiunile întreprinse de terţe părţi în legătură cu informaţiile prezentate în publicaţiile noastre în mod exclusiv.